Prototyperen, itereren & het concept formuleren!

''Waarom het wiel opnieuw uitvinden?''

Nu we onze ontwerpvraag hebben bijgesteld en ons doel helder hebben gaan we voor een tweede keer divergeren. Omdat dit de eerste keer ontzettend goed verliep gebruiken we dezelfde methode 
''5-3-5''

Nu we een ander doel hebben als de eerste iteratie gaan we onze divergerende fase specifieker insteken. Dit doen we door het AIDA model (Borggreve, 2024) in te zetten en onze vraagstukken hierop in te steken.

Hieronder onze itererende fase betreft het vaststellen van goede ''Hoe kunnen wij (HKW)'' vragen voor de 5-3-5 methode.
Onderstaande ideeën zijn voortgekomen door met een concreet doel te gaan divergeren. Per bladzijde wordt bovenin (op de afbeeldingen) aangegeven op welk onderdeel (Attention ,Interest ,Desire & Action) van het AIDA-model wij gedivergeerd hebben. Zoals je ook kan zien zijn er weer enorm veel nieuwe ideeën uit voortgekomen net zoals in de eerste iteratie.
Knopen doorhakken en doorgaan!

Dot voting is een methode die wordt gebruikt om een team op een democratische wijze keuzes te laten maken uit verschillende opties. In de bovenstaande afbeeldingen zie je bij bepaalde ideeën ''kleurencirkeltjes'', daar is dus door een of meerdere groepsleden op gestemd.

We hebben uiteindelijk besloten om 5 diverse ideeën verder uit te werken en te gaan prototypen. Dit zijn behoorlijk wat prototypes hebben we te horen gekregen van medestudenten en beoordelaars. Toch gaan wij hiermee verder omdat wij op deze manier alle vlakken van het AIDA-model behandelen en zo dadelijk onze storyworld geheel transmediaal kunnen maken door de diverse prototypen die we gaan ontwikkelen. 

De 5 meest gestemde ideeën zijn als volgt:

1. Themakaart
2. Emotionele Journey
3. Kennisdagen
4. Ideeën competitie
5. Aftermovie

Idee #4 - Ideeën competitie. Deze ga ik verder uitwerken omdat dit naar mijn mening een super tof prototype kan worden. Daarnaast heb ik mij de afgelopen 2-3 maanden meer verdiept in gamification en sluit dit onderdeel daar goed op aan.

Tijd om te prototypen!

Eén van de leukere fases van design thinking is toch wel ideeën gaan prototyperen om vervolgens te testen met gebruikers. Voor mijzelf heb ik een aantal richtlijnen opgesteld die aansluiten op de geformuleerde HKW-vragen:

Hoe kunnen wij...ervoor zorgen dat de gemeente Arnhem participeert aan de verschillende initiatieven (concepten) die EcoVrede inzet om de Arnhemmer te helpen?

& ontwerpvraag:

Hoe kunnen wij...de gemeente Arnhem overtuigen van de maatschappelijke impact van EcoVrede, zodat zij hun gaan zien als een essentiële partner die bijdraagt aan het welzijn en de ontwikkeling van Arnhemmers?

Ik ga het prototype zo insteken dat de gemeente zelf daadwerkelijk betrokken kan zijn bij toekomstige plannen van EcoVrede. Door ze zelf te laten participeren in het insturen van ideeën en gamification toe te passen.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Richtlijnen, eerste braindump en eerste prototype​​​​​​​

Voor mijzelf heb ik een aantal punten opgesteld waar het prototype uiteindelijk aan moet voldoen. Op deze manier kader ik voor mijzelf het product om niet al te lang vast te blijven hangen in bepaalde uitwerkingen. Daarnaast geeft mij dit een richtlijn van waar ik naartoe wil werken in het prototype.

- Het moet makkelijk en eenvoudig te gebruiken zijn.
- Het moet 2 verschillende uitwerkingen bevatten. (EcoVrede & Gemeente Arnhem)
- De kleuren moeten afgestemd zijn op de authenticiteit van EcoVrede.
- Participatie vanuit Gemeente is het belangrijkste!
- Dit prototype wordt het middelpunt van de transmediale storyworld.

Met deze punten houdt ik rekening met de vastgestelde HWK-vragen door ervoor te zorgen dat de gemeente makkelijk en eenvoudig kan instappen en participeren. Daarnaast gaan wij EcoVrede meer zien als een essentiële partner omdat zij zelf ook ideeën kunnen insturen waar eventueel iets mee gedaan kan worden.

Met deze uitgangspunten wordt het een stuk makkelijker om testdoelen op te stellen zodra het prototype zijn eerste iteratie doorlopen heeft. En dus is er een ontwerpvraag ontstaan die luidt als volgt;

''Hoe kan ik een gebruiksvriendelijk prototype ontwerpen dat EcoVrede en de Gemeente Arnhem activeert en dient als het centrale punt in de transmediale storyworld?''

Eerste schets voor de kant die EcoVrede ziet in het prototype.

Eerste digitale uitwerking + ontvangen feedback

Tijdens de bijeenkomst waarin wij onze prototypes zouden laten zien tot zover was ik de enige die al enig resultaat had om te laten zien. Door de drukte in andere groepsleden hun dagelijkse leven waren zij niet aan prototyperen toegekomen. Erg jammer maar anderzijds erg fijn geweest voor mij omdat ik zo optimaal feedback kon krijgen van mijn groep.  De onderstaande eerste uitwerking is gebouwd vanuit mijn eigen inspiratie qua uiterlijk en kleuren. Hierna volgt een bijeenkomst waarin we het uiterlijk bepalen en ik mijn prototype verder ga uitwerken.

Bovenstaande is een indruk van wat de gemeente tegenkomt bij gebruik van het 
''Gemeentelijke afdelingen Leaderboard'' concept. (Figma,2024)

Bovenstaande is een indruk van wat EcoVrede tegenkomt bij gebruik van het ''Gemeentelijke afdelingen Leaderboard'' concept. (Figma,2024)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Feedbackronde #1

Om mijn prototype en gestelde doelen te testen heb ik voor mijzelf een 3-tal vragen opgesteld om te stellen aan mijn testgebruikers.

1. Hoe ervaar je het inlogproces voor beide partijen?
Hiermee wil ik testen of er rekening gehouden wordt met privacy en een bepaalde laagdrempeligheid.

2. Zou dit prototype makkelijk te navigeren zijn voor beide partijen?
Hiermee wil ik de gebruiksvriendelijkheid testen voor beide partijen.

3. Hoe beoordeel je de uitstraling? Sluit deze aan bij de doelgroep en is het duidelijk?
Ik wil testen of de visuele vormgeving begrijpelijk en passend is voor de doelgroep.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sander:
- Inloggen is eenvoudig en hier zou ik weinig aan veranderen
- Horizontale navigatiebalk (suggestie)
- Bepaalde handelingen kostte extra klikken (maar na jouw uitleg snapte ik het)
- Login en je overzicht scherm hebben een afbeelding maar bij je overzicht had de afbeelding alleen  
een esthetische functie en niet een praktische.

Wessel:
- Inlogscherm voor de gemeente moet laagdrempelig zijn omdat ze snel ideeën moeten kunnen insturen zonder te veel stappen te nemen
- Niet te veel stappen implementeren aan de kant van de gemeente. De lat zo laag mogelijk houden.
- Denk aan transmediale aspect wat er nog bij komt.
- Uiterlijk van inlogscherm zou ik nog weinig aan veranderen, ziet er strak uit op deze manier. Probeer zo dadelijk alle andere schermen voor de kant van EcoVrede hier op af te stemmen.


Belangrijkste takeaways:

Uit de feedback bleek dat het belangrijk is om de gebruikerservaring zo laagdrempelig mogelijk te maken, zonder overbodige opties toe te voegen. Praktische functies toevoegen, zoals de prototype uitingen van mijn groepsleden, kunnen de functionaliteit verbeteren (transmedialiteit). Verder moet de visuele stijl consistent zijn over alle schermen, zodat het geheel professioneel oogt en aansluit bij de doelgroep. Deze inzichten gaven me niet alleen nieuwe ideeën, maar ook vertrouwen om verder te werken aan mijn prototype. Over het algemeen kreeg ik van mijn groep veel complimenten over hoe uitgebreid ik mijn prototype al had gemaakt. Dit was erg positief om te horen en ik kon met volle moed verder gaan werken. Mijn volgende stap is om met de groep te bespreken hoe we onze prototypes op elkaar kunnen afstemmen en verder kunnen optimaliseren.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Samenwerken aan een consistente visuele identiteit

Omdat we nu allemaal individueel bezig zijn met ons toegewezen prototype en digitaal te werk gaan, stelde ik voor om gezamenlijk de koppen bij elkaar te brengen en na te denken over de kleuren die we willen toepassen in de uitingen. 

Hiervoor stelde ik voor om in ieder geval rekening te houden met de merk authenticiteit van EcoVrede en te kijken naar het huidige logo en kleurengebruik. Daarnaast kunnen we de kleurenpsychologie toepassen in onze ontwerpen door gericht kleuren te kiezen voor onze doelen. Ik stelde met Wessel voor om gebruik te maken van de 60-30-10 regel (Olohijere, 2023). De 60-30-10 regel gaat ervan uit dat een kleurenpalet gebaseerd is op drie kleuren, de primaire kleur, secundaire kleur en de accentkleur. De drie kleuren worden in verschillende verhoudingen toegepast. De hoofdkleur bepaalt 60% van de muur in een ruimte en hiermee is deze kleur ook bepalend voor de sfeer.

We kwamen op onderstaande kleurenschema's uit:

1. Wit - Groen - Rood
2. Wit - Groen - Bruin
3. Wit - Groen - Blauw

Deze kleuren zijn voornamelijk gebaseerd op de uitstraling van EcoVrede en de missie en visie die zij voor ogen hebben. We willen niet afwijken van de authenticiteit die zich meebrengen en de gekozen kleuren sluiten ieder op zijn manier aan op EcoVrede. (Janssen, 2024)
Kleurencombinatie 1 - Wit-Groen-Blauw
Kleurencombinatie 1 - Wit-Groen-Blauw
Kleurencombinatie 2 - Wit-Groen-Bruin
Kleurencombinatie 2 - Wit-Groen-Bruin
Kleurencombinatie 3 - Wit-Groen-Rood
Kleurencombinatie 3 - Wit-Groen-Rood
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Feedbackronde #2

Na het toepassen van de feedback uit de eerste ronde en het experimenteren met verschillende kleurencombinaties, was het tijd voor een nieuwe feedbackronde. In de groep ontstond een discussie over welke kleurencombinatie het beste bij ons project past. Na een stemronde hebben we gekozen voor "Wit-Groen-Rood". Deze combinatie sluit het meest aan bij de merkauthenticiteit van EcoVrede en valt op dankzij de rode accenten. Hoewel mijn persoonlijke voorkeur uitging naar de "Wit-Groen-Bruin" variant, die een sterkere connectie met de natuur uitbeeldt, besloot ik mee te gaan met de groepskeuze.

Tijdens deze ronde kreeg ik opnieuw feedback over mijn prototype. Het simpele design werd als positief ervaren, vooral omdat het laagdrempeligheid en gebruiksvriendelijkheid benadrukt, iets wat goed aansluit bij de doelgroep van EcoVrede en mijn ontwerpvraag.

- Er werd gesuggereerd om het leaderboard te verbeteren. Ikzelf stelde voor om het "Reddit vote system" te integreren, waarbij gebruikers stemmen kunnen geven. 

-De groep gaf aan dat ik goed bezig ben geweest met het verkennen van verschillende mogelijkheden, en er waren verder geen grote kritiekpunten.

Nieuwe Naam voor het Prototype

Een punt dat ik zelf inbracht, was het hernoemen van mijn prototype. Tot nu toe stond het bekend als "Gemeentelijke afdelingen leaderboard", een naam die niet meer volledig de lading dekte. Omdat het prototype nu meer omvat dan alleen een leaderboard, stelde ik voor om het te hernoemen naar "Ideeënportaal". Deze naam straalt uit dat het een centrale verzamelplek is voor ideeën en past beter bij de doelgroep: de Gemeente Arnhem. Met deze verbeteringen en een nieuwe, passendere naam is mijn prototype klaar voor de volgende stappen!
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Het overkoepelende concept van EcoVrede

We liepen tegen wat problemen aan tijdens de bijeenkomst met 2 van de projectleiders. Ons probleem was dat we namelijk geen naam voor ons concept hebben genoteerd of überhaupt hebben uitgesproken de afgelopen weken en was het dus tijd om eens een stap terug te doen en te bedenken wat nou precies ons overkoepelende concept is.

Voorheen hadden we het concept geformuleerd als:
''Er is geen geld nodig om de Arnhemmer te helpen''

Achteraf blijkt dit niet zo goed aan te sluiten als dat we dachten (zie toelichting afbeelding)  en gaan we deze stelling omdraaien. Ons concept klinkt nu als volgt:
''Je kan ook waarde (voor de Arnhemmer) creëren zonder geld.''
''Je kan ook waarde (voor de Arnhemmer) creëren zonder dat geld de hoofdrol speelt.''

Dit bied een breder scala aan invalshoeken om tot een passende Transmedia Storytelling campagne voor EcoVrede te komen (en deze met Hubs en Spokes in te vullen), om de doelgroep (gemeente) te activeren tot participatie en co-creatie met EcoVrede.

Dit is breder omdat:
- We op deze manier meer op de emotionele en sociaal verrijkende aspecten in kunnen zoomen;
- We daar de unieke waarden van EcoVrede in mee kunnen blijven nemen.
- EcoVrede hun authenticiteit in werkwijze en visie blijft behouden.
- We op deze manier nog steeds op de overlappende doelen van EcoVrede en de Gemeente (doelgroep) in kunnen spelen.


Het gaat uiteindelijk om het helpen van zo veel mogelijk Arnhemmers.

3H-Model

Mijn prototype (Ideeënportaal) is getransformeerd tot de HUB in het 3H-Model (Van Der Ven, 2023) dat terugkomt in de TMS wereld.

We leiden gebruikers via diverse mediadragers (zowel digitaal als fysiek) naar het ideeënportaal, waarbij we gebruikmaken van migratory cues (Onderwijsonline, z.d.). Deze aanpak inspireert gemeentemedewerkers om waarde op nieuwe manieren te creëren voor de Arnhemmer, waarbij geld niet centraal staat.

De inspiratie die ze opdoen door de campagne te volgen, kijken, delen en leuk te vinden, volgens de engagement pyramid (The Six Levels of the Engagement Pyramid, 2021), kunnen ze in de HUB direct omzetten in actie. Hier kunnen ze reageren, ideeën creëren en bedenken. Uiteindelijk leidt dit tot co-creatie met EcoVrede, wat resulteert in loyaliteit en blijvend effect na de campagne.

Het herformuleren van onze ontwerpvraag!

Nu we ons concept sterk hebben staan en ons concept ook daadwerkelijk kunnen onderbouwen met statements en ons onderzoek, is het van belang om te gaan kijken hoe we onze prototypes in verband kunnen gaan brengen met elkaar en dus ons concept transmediaal maken. Hiervoor moesten we tegelijkertijd ook kijken naar onze ontwerpvraag en of deze nog relevant was na het herzien van ons concept.

Allereerst het transmediale van ons concept. Op de afbeelding rechts zie je hoe ons concept in elkaar steekt (Hub & spokes model). We hebben ervoor gekozen om mijn prototype (Het ideeënportaal) als HUB te centraliseren in het gehele transmediale plaatje waarbij alle andere prototypen dienen als spokes. Zoals je ziet is er bij elk prototype nagedacht over de diverse migratory cues die ingezet kunnen worden om te verwijzen naar het ideeënportaal omdat dit de plek is waar wij de stakeholder/doelgroep (Gemeente Arnhem) willen terugzien.

Wessel kwam met een goed punt en dat was onze ontwerpvraag opnieuw formuleren nu wij ons concept anders insteken. Uiteindelijk was mijn bijdrage hierin een geformuleerde vernieuwde ontwerpvraag opstellen, en dat was mij gelukt:

Hoe kunnen we de Gemeente Arnhem inspireren en activeren om ideeën van maatschappelijke waarde te blijven genereren voor EcoVrede?

Hier was de groep enorm positief over. Ik heb toegelicht waarom dit een goede en sterke ontwerpvraag is op ons huidige concept en dat is omdat:

- We willen de doelgroep activeren en laten co-creëren in ons ideeënportaal (HUB)
- We de gebruikers door middel van de diverse media dragers (digitaal & fysiek) (migratory cues) leiden naar het ideëenportaal.
-
Dat doet het door de werknemers van de gemeente te inspireren om waarde op andere manieren te creëren voor de Arnhemmer, zonder dat geld daar een hoofdrol in speelt.
-De inspiratie die ze opdoen door het volgen, kijken, delen, leuk vinden (engagement pyramid) van de campagne,
 Kunnen ze in de HUB ook direct weer uiten, door op elkaar te commenteren en te discuseren, te creëren en te bedenken, en uiteindelijk co-creëren (loyalty, oftewel: effect na de campagne) met EcoVrede.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nog één keer feedback ontvangen, itereren en aanpassingen doorvoeren
 
Om mijn prototype af te ronden en me volledig te richten op het eindproduct, besloot ik nog één laatste feedbackronde te houden met een buitenstaander van het project. Hiervoor vroeg ik een eerstejaars student om frisse, nieuwe input te geven over mijn prototype. Deze keuze maakte ik bewust, omdat iemand die niets van het project weet, onbevooroordeelde en oprechte feedback kan geven, gebaseerd op een eigen, frisse blik. Hieronder de belangrijkste bevindingen die ik van haar terug kreeg.

Nataly:
- Manier van inloggen is makkelijk, recht voor zijn raap.
- Leaderboard optie zou alleen leaderboard moeten bevatten en niet ''beoordelen ideeën''. Beoordelen doe je al bij ''concept inzendingen''.
- Vormgeving kolommen mogen minder ''Excel''. Mag professioneler uitstralen.

Hele duidelijke feedback die ik heb mogen ontvangen. Ik wil mij voornamelijk gaan richten op het professioneler uitstralen en overtallige opties verwijderen uit het prototype zodat de gebruiksvriendelijkheid en sturing binnen het prototype zo eenvoudig mogelijk zijn. 



Tijdens de laatste fysieke bijeenkomst met mijn groep heb ik Liam geraadpleegd over het herontwerpen van de conceptinzendingen en het stem systeem. Liam is erg handig in digitaal ontwerpen en kon me hierbij ondersteunen. We hebben apart gezeten, ik heb mijn ontvangen feedback met hem besproken en gevraagd hoe ik mijn vormgeving professioneler kan laten ogen. Daarbij gaf ik aan dat ik de inzendingen van de gemeente wil laten samenkomen met een leaderboard, zodat we overtollige schermen en opties uit het prototype kunnen verwijderen. Hiervoor hebben we een korte sessie van 15-20 minuten gehouden en een schets opgesteld met betrekking tot de kolommen.

------------------------------------------------------------------------------------

Als laatst heb ik een van mijn groepsleden; Wessel, gevraagd om mij feedback te geven op mijn persoonlijke vraag aan hem; 

Vind jij dat ik voldoende sturing/leiding heb genomen tijdens het ontwerppracticum? Stuur ik aan waar nodig is, houdt ik de groep betrokken en spreek ik mijn mening uit over hoe we het doen?

''Ik vind dat je zeker je mening uitspreekt, dat helpt met de sturing van het project. Ik vind  dat je goed focust op jouw eigen bijdragen en dat je de rest ook overlaat aan de anderen. Dus echte leiding van het verloop inderdaad niet persé maar wel betrokken bij de richting. En altijd een actieve houding in discussies'' - Wessel

Snapshot van de ''excel'' -achtige uitstraling
Snapshot van de ''excel'' -achtige uitstraling
Verwerking van feedback en het resultaat van de sparringsessie met Liam tijdens de laatste bijeenkomst voor het project.
Mijn bijdrage in deze laatste bijeenkomst was het zetten van de puntjes op i, dat houdt in kleine aanpassingen doorvoeren die nodig waren betreft de kleuren en details van concept ideeën placeholders. 

Eindreflectie prototype & persoonlijke groei

Situatie ervaren

Tijdens deze fase van het project heb ik me gericht op het ontwerpen, bouwen en verbeteren van een prototype dat fungeert als het centrale punt in de transmediale storyworld voor EcoVrede. Het doel van het prototype was om de Gemeente Arnhem te activeren en te inspireren om via co-creatie waarde te creëren, zonder dat geld daarbij de hoofdrol speelt. Mijn aanpak bestond uit het formuleren van uitgangspunten, het ontwikkelen van een eerste digitale versie, en het aanpassen op basis van feedback van groepsleden, begeleiders en een buitenstaander. Ik vond dit een behoorlijke uitdaging, omdat mijn prototype het centrale punt voor alle uitingen zou zijn. Het was spannend voor me, omdat mijn digitale ontwerpvaardigheden nog niet op het niveau zijn dat ik had gehoopt, wat extra druk op me legde.

Terugblikken

Gedurende deze iteratieve fase ontving ik waardevolle feedback. Dit hielp me inzien dat sommige aspecten van mijn prototype, zoals de navigatie en het visuele ontwerp, gebruiksvriendelijker en professioneler konden worden gemaakt. In het begin had ik hier wat moeite mee, omdat mijn ontwerpvaardigheden in Figma nog niet optimaal zijn. Nu stond ik wederom voor een nieuwe uitdaging. Daarnaast was er binnen de groep discussie over de kleurencombinatie en de noodzaak om te stemmen welke combinatie uiteindelijk gekozen zou worden. Ondanks de uitdagingen voelde ik me gesteund door de positieve reacties op mijn vooruitgang en de complimenten over mijn houding.

Bewustwording

Ik ontdekte dat mijn kracht ligt in het aansturen van het project. Zoals Wessel al opmerkte: "ik vind zeker dat je je mening uitspreekt en dat helpt bij de sturing van het project." Tegelijkertijd werd ik me meer bewust van het belang van samenwerking en openstaan voor feedback om mijn ontwerp te verbeteren. Ik realiseerde me ook dat een ontwerp niet altijd complex hoeft te zijn. Door mezelf vooraf doelstellingen te geven, kon ik mijn ontwerp tot een bepaald niveau ontwikkelen.

Alternatieven

In toekomstige projecten wil ik: 
- Vroeger feedback vragen: Dit stelt me in staat om eerder bij te sturen in het proces.
 - Meer aansturen/uitspreken: Ik ontdek steeds meer dat mensen echt luisteren naar wat ik te zeggen heb en naar mijn mening. Hierdoor kan ik mijn invloed op een project en proces vergroten. 
- Meer prototypes testen: Door verschillende versies van een prototype gelijktijdig te testen, krijg ik inzicht in welke varianten het beste functioneren. Zeker omdat ik meerdere kleurenvariaties had ontwikkeld en verschillende ontwerpen voor een ''voting system'' had bedacht.

Uitproberen

Ik wil mijn leerpunten toepassen in toekomstige projecten door mijn aanpak beter te structureren, regelmatig feedbackmomenten in te plannen, en nauwer samen te werken met mijn team.

Conclusie

De prototypefase was uitdagend, maar ook zeer leerzaam. Ik heb niet alleen mijn technische vaardigheden verbeterd, maar ook ingezien hoe belangrijk het is om een iteratief proces te volgen en samen te werken om een consistent en effectief eindproduct te realiseren. Deze ervaring heeft me doen groeien als designer en als teamlid, en ik kijk ernaar uit om mijn inzichten mee te nemen naar toekomstige projecten.

You may also like

Back to Top