Projectgroep, opdrachtgever en persoonlijke doelen!

Het begin van ons project, onderzoeken, onderzoeken en nog meer onderzoeken! Het creëren van een sterke fundering van het project.

Projectgroep (Boys+)

Het team bestaat uit 5 leden waaronder ikzelf. Daarnaast zal ik het komende halfjaar werken met:

- Wessel van de Laar
- Liam Tanis
- Sander Markus
- Lore Veugen

Vanaf de bekendmaking van de groep is de connectie er direct vanaf het begin. We hebben even kort onze teamnaam besproken en deze is uitgekomen op ''Boys+''. De plus staat voor Lore die als enige vrouw in dit mannenteam terecht is gekomen. Allen waren we erg tevreden over de naam en konden we elkaars humor waarderen.
De opdrachtgever

Onze opdrachtgever, EcoVrede is een liefdadigheidsstichting die zichzelf inzet voor de Arnhemmer. Gevestigd aan de Nieuwe Haven doen zij hun best om zoveel mogelijk Arnhemmers die het moeilijk hebben te helpen. Zij zorgen ervoor dat de Arnhemmers geholpen worden aan eten, spullen, advies, dagbesteding en persoonlijke aandacht.

Syne en Nelly, eigenaren van EcoVrede

Waar gaan wij ons op focussen?

Tijdens de kennismaking met EcoVrede op locatie bij de HAN te Arnhem hebben wij uitgebreid gehoord wat EcoVrede is en waar zij zich voor inzetten. Belangrijkste informatie die wij te horen kregen is dat ze tegen bepaalde uitdagingen aanlopen waar zij graag de focus op willen leggen voor verbetering. 

Om deze informatie te ordenen hebben wij als groep een visuele mindmap gemaakt om de grootste uitdagingen van EcoVrede in kaart te brengen.
Het knelpunt dat ons het meeste aansprak was de communicatie met stakeholders. Nelly en Syne benoemen meerdere malen dat ze veel moeite hebben met het communiceren van hun doelen en belangen op de diverse stakeholders waar ze mee samenwerken. Hieronder een quote vanuit het expert interview: 

''Onze traditionele en authentieke wijze van werken zijn niet over te brengen via een telefonisch gesprek. Daarom is het voor ons moeilijk om belangrijke partijen zoals overheidsinstanties aan boord te krijgen voor een samenwerking of sponsoring.''

Nadat wij onze keuze gemaakt hebben om de Stakeholders van EcoVrede als doelgroep te nemen, hebben we een ''Hoe kunnen wij'' vraag opgesteld om ons project van start te laten gaan.
Hoe gaan wij dit aanpakken?

Door middel van Design Thinking gaan wij dit project vormgeven. 

Design Thinking is een iteratieve, mensgerichte aanpak die het wenselijke combineert met wat technisch en economisch haalbaar is. Het proces draait om het herkennen van patronen, het genereren van creatieve ideeën, en het continu verbeteren van oplossingen op basis van nieuwe inzichten. Het is flexibel en niet-lineair, en stimuleert samenwerking en creativiteit om problemen op een betekenisvolle en functionele manier op te lossen." (Kelley, 2014, p.19). ''

Als CMD’er ben ik onderdeel van de gemeenschap met een mediaontwerpers-mindset. Voor het ontwerppracticum werk ik samen met studenten in andere profielen. Samen maken we gebruik van Design Thinking als procesmethode. Design Thinking maakt gebruik van creatieve activiteiten om de samenwerking te bevorderen en problemen op mensgerichte manieren op te lossen. Design Thinking als mindset is essentieel om gebruik te maken van creatieve activiteiten, samenwerking te bevorderen en problemen op mensgerichte manieren op te lossen.

Er zijn diverse fase in Design Thinking en die zijn flexibel in te richten naar wat de behoefte zijn binnen het project. Dit betreft de volgende 5 fases: 

Fase #1 - Discovery - Ik heb een uitdaging. Hoe ga ik dit benaderen? 

Fase #2 - Interpretation - Ik heb wat geleerd. Hoe interpreteer ik dat?

Fase #3 - Ideation - Ik zie een mogelijkheid. Wat ga ik maken?

Fase #4 - Experimentation - Ik heb een idee. Hoe bouw ik het? 

Fase #5 - Evolution - Ik heb iets nieuws geprobeerd. Hoe breng ik het verder? 

(onderwijsonline, z.d.)
(IDEO U, n.d.)
(IDEO U, n.d.)
(Figure 2. Structure of Design Thinking Process (IDEO.org, 2012). © 2012. . ., n.d.)
(Figure 2. Structure of Design Thinking Process (IDEO.org, 2012). © 2012. . ., n.d.)
Persoonlijke leerdoelen

Het is natuurlijk naast ons groepsproject ook van belang om naar mijn eigen prestaties en skills te kijken. Ik wil zowel in groepsverband als zelfstandig vooruitgang maken als professional en om die reden stel ik een aantal leerdoelen voor mijzelf op gedurende dit project.

Leerdoel #1 - Overzicht behouden over de groep tijdens activiteiten en uitvoeren van methodieken. Aansturing bieden wanneer dit nodig is.
Dit leerdoel is niet alleen goed gekozen omdat het past bij mijn persoonlijke ontwikkeling, maar ook omdat het relevant is voor de samenwerking en voortgang binnen het project. Dit maakt het zowel persoonlijk als professioneel waardevol.

Leerdoel #2 - Vaker uitspreken van mijn mening en gedachten die ik heb bij gemaakte of nog te maken keuzes.
Het actief uitspreken van mijn mening zal de samenwerking versterken en de kwaliteit van keuzes hopelijk bevorderen in de groep.

Leerdoel #3 - Onderzoekende kant verder exploreren, vooral richten op onderwerpen die nieuw zijn voor mij.
Mijn onderzoekende houding zal nieuwe inzichten inbrengen in de groep en het project naar een hoger niveau tillen. Hierdoor kan ik mijn expertise makkelijker overdragen aan groepsleden indien dit van toepassing is.

You may also like

Back to Top