Het fundament voor succes: Ontwerpen vanuit kerninzichten"

Het begrijpen en vertalen van EcoVrede’s pijnpunten

De discovery-fase vormt de start van dit project, waarin we de kernuitdagingen van EcoVrede willen begrijpen en een duidelijke richting willen bepalen. Ons doel is om een specifiek probleem te identificeren en dit te vertalen naar een ontwerpvraag waarmee we een relevant en impactvol concept kunnen ontwikkelen. Hiervoor hebben we ons verdiept in de missie en visie van EcoVrede, en hebben we een interview gepland met de eigenaren om directe inzichten te verkrijgen in hun uitdagingen en behoeften.

Tijdens deze fase hebben we vooral geprobeerd te achterhalen waar EcoVrede momenteel tegenaan loopt in de communicatie met hun stakeholders. Dit stelde ons in staat om te focussen op een probleem dat niet alleen aansluit bij hun visie, maar ook een blijvende impact kan hebben. Het werd al snel duidelijk dat het voor EcoVrede een grote uitdaging is om hun identiteit en boodschap helder naar buiten te brengen. Dit inzicht was de basis voor onze eerste ontwerpvraag:

"Hoe kunnen we EcoVrede een gezicht geven zodat ze erkenning krijgen voor hun verhaal van de verschillende stakeholders waarmee zij te maken hebben?"

Persoonlijke bijdrage

Ik heb de 5W’s en 1H (Oberink, 2020) opgesteld om helderheid te scheppen over de kernvragen en uitdagingen van EcoVrede. Tijdens het interview met de eigenaren heb ik veel waardevolle notities gemaakt over hun kernboodschap, huidige activiteiten en de obstakels waar ze tegenaan lopen en dus sloeg deze methode goed aan op de Discovery fase. Deze inzichten zijn cruciaal om structuur aan te brengen in de onderzoeksfase.

Daarnaast heb ik twee van de opgestelde onderzoeksvragen beantwoord, waarbij ik mogelijke richtingen heb aangedragen die in een later stadium van het proces verder uitgewerkt kunnen worden (zie afbeelding). 

Ook speelde ik een belangrijke rol in het formuleren van de ontwerpvraag en het uitwerken van de onderzoeksvragen. Dit proces gaf ons een sterke basis om gerichte en relevante oplossingen te ontwikkelen voor EcoVrede’s uitdagingen.

Resultaat

- Een heldere en relevante ontwerpvraag.
- Onderzoeksvragen die richting geven aan ons project.
- Een uitgewerkte 5W’s en 1H om de uitdagingen en doelen van EcoVrede te analyseren.
- Een Golden Circle-analyse om inzicht te krijgen in de kern van EcoVrede’s missie. (The Golden Circle - Simon Sinek, z.d.)

Onderzoeksvragen betreft het zichtbaar maken van het succes van EcoVrede
Onderzoeksvragen betreft het zichtbaar maken van het succes van EcoVrede
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Van inzichten naar acties


Na de discovery-fase, waarin we waardevolle inzichten verzamelden over EcoVrede, was het in de interpretation-fase tijd om deze informatie om te zetten naar concrete resultaten. Het doel was helder: een duidelijk beeld krijgen van de kern en unieke eigenschappen van EcoVrede, en deze inzichten gebruiken als basis voor verdere ontwerpen. Dit proces draaide om het vertalen van abstracte ideeën naar tastbare hulpmiddelen die ons verder zouden helpen in het project.

Om dit te bereiken, kozen we voor een combinatie van methoden. Denk hierbij aan de methoden; de merkwijzer (HAN, 2019) Persona's en een comparison chart. (CMD Methods, z.d.) 

Samen hebben we een merkwijzer ingevuld, waarin we de missie, visie en kernwaarden van EcoVrede hebben kunnen vastleggen (zie afbeelding). Tijdens deze sessie en het invullen van de merkwijzer ontdekten we dat hun authenticiteit hun grootste Unique Selling Point (USP) is. Er zijn maar weinig organisaties die zo zijn als EcoVrede, en dat maakt ze zo uniek. Dit moeten we gaan zien als hun sterkte en meer terug laten komen in het vervolg van het project. Tot slot hebben is er een comparison chart opgesteld, waarmee we EcoVrede vergeleken met soortgelijke instanties. Dit gaf ons inzicht in hun positie binnen het werkveld en hoe ze zich onderscheiden van soortgelijke instanties.

Persoonlijke bijdrage 

Zelfstandig werkte ik aan het opstellen van persona’s, waarin ik de behoeften, verwachtingen, frustraties en pijnpunten van de eigenaren van EcoVrede in kaart bracht. Dit gaf ons niet alleen een helder beeld van hun perspectief, maar hielp ons ook om gefocust te blijven op wat voor hen écht belangrijk is.

Hoewel ik deze bijeenkomst niet fysiek aanwezig kon zijn, heb ik zelfstandig mijn bijdrage geleverd. Het maken van de persona’s was mijn
verantwoordelijkheid, en ik ben ingegaan op de belangrijkste aspecten die EcoVrede’s eigenaren drijven, maar ook waar ze tegenaan lopen. 

De persona's en merkwijzer hebben ervoor gezorgd om ons project meer structuur en een fundering te geven.

Resultaat

- Persona’s: Helder inzicht in de behoeften, verwachtingen en pijnpunten van de eigenaren van EcoVrede, die als richtlijn dienen in het ontwerpproces.
- Merkwijzer: Een overzicht van EcoVrede’s missie, visie en kernwaarden, als basis voor consistente en authentieke keuzes.
- Comparison chart: Analyse van EcoVrede’s positie ten opzichte van soortgelijke organisaties, waarmee hun unieke identiteit werd benadrukt.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Van vraag naar idee

De ideation-fase draait om creativiteit en samenwerking. Ons doel is om zoveel mogelijk ideeën te genereren en de beste eruit te filteren, zodat we deze kunnen verrijken en uiteindelijk presenteren aan EcoVrede. Om dit te bereiken, stelden we "Hoe Kunnen We" (HWK)-vragen (Rosala, 2024) op als vertrekpunt voor onze brainstormsessie.

Een nieuwe aanpak

Het is belangrijk om te benoemen dat wij op de voorhand een andere planning hadden dan dat we daadwerkelijk hebben uitgevoerd tijdens de Ideation fase. In eerste instantie was het de bedoeling om diverse creatieve technieken toe te passen om ideeën te bedenken totdat een groepslid met een nieuwe methode kwam die niemand eerder heeft geprobeerd: de 5-3-5- methode (Mulder, 2024)Dit maakte het proces meteen spannender en gaf ons een nieuwe invalshoek om onze creativiteit te ontdekken.

Onze aanpak is als volgt; ieder groepslid bedenkt een aantal ''Hoe kunnen we'' -vragen, waarop we in de bijeenkomst op gaan schetsen. Vervolgens gaan we door middel van ''Dot-voting'' (Verhelst, 2022) een selectie aan ideeën maken die we gaan verrijken door middel van Frameboards. (Davidson, 2022)


Hoe we te werk gingen met een nieuwe methode

Tijdens de sessie kreeg elk groepslid 3 vakjes op een blad en 5 minuten om ideeën te schetsen bij een HWK-vraag. Vervolgens schoof het blad door naar de volgende persoon, die voortborduurde op de eerdere schetsen of een geheel nieuw idee toevoegde. Deze snelle en dynamische methode hield ons scherp en zorgde voor een energieke sfeer. Na afloop gebruikten we "Dot-voting" om de beste ideeën te selecteren. Deze ideeën werkten we verder uit in frameboards, waarbij ieder groepslid zijn of haar eigen unieke concept verder verrijkte.

Resultaat

- Een diverse verzameling ideeën, waarvan we er vijf selecteerden voor verdere uitwerking.
- Frameboards die de geselecteerde ideeën visueel en inhoudelijk verrijken.
- Een verbeterde samenwerking binnen het team, met meer focus en begrip voor elkaars werkwijze.

Persoonlijke bijdrage

Mijn bijdrage aan deze fase was veelzijdig. Ik schetste in totaal 15 ideeën die mogelijke antwoorden boden op onze HWK-vragen. Daarnaast nam ik een leidende rol op me binnen de groep. Toen er momenten van afleiding of afdwaling ontstonden, zorgde ik ervoor dat iedereen betrokken bleef bij de activiteit en we ons op het doel bleven richten. Hoewel het voor mij een onwennige positie was, voelde ik dat dit mijn bijdrage versterkte en hielp om structuur te brengen in ons proces en de focus te behouden. 

Bij de uitwerking van de ideeën koos ik ervoor om het concept van 
''Co-creatie'' verder te ontwikkelen in een frameboard. Dit idee sprak me aan omdat het perfect aansluit bij de missie van EcoVrede en de verbinding met hun doelgroep versterkt. Daarnaast lijkt het me tof om na te denken over diverse manieren van co-creatie tussen EcoVrede en stakeholders zodat er antwoord gegeven kan worden op de ontwerpvraag; "Hoe kunnen we EcoVrede een gezicht geven zodat ze erkenning krijgen voor hun verhaal van de verschillende stakeholders waarmee zij te maken hebben?"
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Het concept dat ik uit zou werken kwam vanuit een schets die zich richt op Co-Creatie met de stakeholders van EcoVrede. Ik moest vanuit een gemaakte schets mijn eigen fantasie op loslaten met het probleem/uitdaging in de spotlight.

(e)co-creatie; Mijn frameboard gebaseerd op het concept dat uit de 5-3-5 methode naar voren is gekomen. 

De frameboards van mijn groepsgenoten
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tussentijdse presentatie met de opdrachtgever


Na het maken van onze frameboards was het tijd om de opdrachtgever te laten zien waar wij de afgelopen weken aan gewerkt hebben en om onze ideeën te delen met hen. Voor ons was het belangrijk om deze presentatie waardevolle feedback te ontvangen van de opdrachtgevers en de medestudenten die aanwezig waren tijdens de presentatie. Hieronder de belangrijkste takeaways vanuit de ontvangen feedback:

- Wie is precies de doelgroep, dus welke stakeholders willen we benaderen?
- Nadenken over de waarde van het deelnemen aan bepaalde ideeën die uitgewerkt zijn in de frameboards. ''Wat heeft de stakeholder hier aan?''
- Te veel vak jargon gebruikt tijdens de presentatie die niet altijd te volgen was voor de opdrachtgever.
- De slides van de frameboards waren onoverzichtelijk qua fotokwaliteit.​​​​​​​
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tussentijdse zelfreflectie 

Situatie ervaren
Tijdens de eerste iteratie heb ik me gefocust op het opstellen van de ontwerp- en onderzoeksvragen. Op basis van het interview met EcoVrede heb ik belangrijke uitspraken genoteerd en de 5W’s en 1H opgesteld. Daarnaast heb ik twee onderzoeksvragen beantwoord met mogelijke oplossingen voor latere processtappen. Tijdens de ideation-fase heb ik 15 ideeën geschetst, actief leiding genomen in de groepsactiviteiten, en gekozen om het concept van co-creatie verder uit te werken in een frameboard.

Terugblikken
Ik merkte dat mijn analytische en creatieve vaardigheden een belangrijke bijdrage geleverd hebben aan het proces. Toch voelde ik me soms onwennig in mijn leiderschapsrol, omdat dit buiten mijn comfortzone ligt. Het proces verliep echter goed en de groep bleef betrokken dankzij mijn aansturing op bepaalde momenten. Ik merkte dat ik vaker in de aansturingspositie kwam wanneer bepaalde ''leidende'' groepsleden niet aanwezig waren of de concentratie zelf niet hadden. Als laatst; Het zelfstandig werken aan de persona’s en de merkwijzer gaf me een goed inzicht in de behoeften en kernwaarden van EcoVrede en was een keerpunt voor mij in het proces. Ik had op het begin behoorlijk moeite om te wennen aan de opdracht die we voor ons hadden liggen maar na verdiepend onderzoek te doen en zelfstandig persona's op te stellen, kon ik eindelijk landen in het project.

Bewustwording
Wat goed ging: Mijn inbreng in het opstellen van vragen, notities maken, en het bedenken van ideeën heeft bijgedragen aan een duidelijk plan en richting voor het project. Het succesvol uitwerken van het co-creatie-concept toont mijn creativiteit en probleemoplossend vermogen.

Wat beter kon: Het aansturen tijdens groepsactiviteiten voelde onwennig. Hoewel dit uiteindelijk succesvol was, wil ik dit in de toekomst met meer zelfvertrouwen doen.

Alternatieven
Om mezelf verder te ontwikkelen:

- Wil ik vaker een aansturende rol aannemen in de groep om meer vertrouwen op te bouwen in mijn leiderschapsvaardigheden. 
- Actief betrokken blijven bij het proces en vaker vragen stellen aan mijn groepsleden en projectbegeleiders.

Uitproberen
In de komende weken zal ik:

-Actiever leiding nemen waar nodig en daarbij de balans zoeken tussen sturen en ruimte geven aan anderen. 

-Feedback vragen aan mijn groepsgenoten over hoe zij mij ervaren in de groep betreft leiding nemen en van mijzelf laten horen.

Conclusie
Mijn persoonlijke bijdragen hebben een belangrijke rol gespeeld in de voortgang van deze eerste aantal weken. Dit proces heeft niet alleen mijn analytische en creatieve vaardigheden aangescherpt, maar me ook de kans gegeven om mijn rol te ontdekken binnen de groep en verder te ontwikkelen hierin. Ik kijk ernaar uit om in de volgende weken mijn sterke punten verder te benutten en te groeien in de gebieden waar nog ruimte voor verbetering is.

You may also like

Back to Top