Iteratie 2 - Empathize & Define
Doel
Het doel van deze fase is om een dieper begrip te krijgen van de behoeften en pijnpunten van coaches die de GrowPad app gebruiken, om zo een verbeterd ontwerp te kunnen maken.
Aanpak
Er zijn twee verschillende onderzoeksmethoden gekozen: Design Pattern Research en Gebruikersinterviews. Design Pattern Research wordt herhaald om specifiek te kijken naar navigatieproblemen die in de vorige iteratie zijn opgemerkt door gebruikers. Gebruikersinterviews worden uitgevoerd om directe input van de gebruikers van GrowPad te verkrijgen over hun behoeften en uitdagingen in tegenstelling tot ''social workers'' in iteratie 1.
Uitvoering
De interview vragen zijn voorgelegd aan GrowPad, wat heeft geleid tot waardevolle input voor het project. Dit heeft geholpen bij het analyseren van de antwoorden en het vertalen ervan naar de Customer Journey en Requirements List. Er is een nieuwe Customer Journey gemaakt op basis van de antwoorden van GrowPad coaches, en er is een nieuw persona opgesteld, wat heeft bijgedragen aan een beter begrip van de behoeften van de gebruikers. Ook is een Requirements List opgesteld om de behoeften van coaches in kaart te brengen en prioriteit te geven aan functies en elementen voor het vernieuwde ontwerp.
Resultaat
Door deze aanpak zijn grote stappen vooruit gezet. Er is meer begrip ontstaan voor de behoeften van de gebruikers en er zijn concrete stappen gezet richting een verbeterd ontwerp van de GrowPad app. De samenwerking binnen het team verloopt soepeler, en er is meer zelfvertrouwen ontwikkeld in het nemen van leiderschapsrollen en het maken van beslissingen binnen het project. Dit heeft bijgedragen aan een gestructureerde aanpak en vooruitgang in het project.
Persoonlijke bijdrage:
In de hoop dat het werkt heb ik voorgesteld om op een systematische manier, gestructureerde te werk te gaan. Dit klonk interessant en heb voorgesteld om wekelijks aan het begin van de bijeenkomst een planning te maken die we op tijd gaan bijhouden. Op die manier werken we doelgericht a.d.h.v. een planning waarbij we onszelf beperken tot een bepaalde tijd voor een methode. Wellicht krijgen we zo onze doelen per bijeenkomst wel compleet en kunnen we het thuiswerken verminderen en fijner samenwerken.
Mijn persoonlijke bijdrage omvatte het opstellen en voorleggen van interview vragen aan GrowPad, wat waardevolle input opleverde voor het project. Met deze nieuwe inzichten kon ik verder werken aan de Customer Journey en een Requirements List, gebaseerd op echte antwoorden in tegenstelling tot aannames van social workers in iteratie 1. Ik heb samen met mijn team de interview antwoorden geanalyseerd en vertaald naar een vernieuwde Customer Journey, inclusief een nieuw persona dat de behoeften en pijnpunten van coaches beter weerspiegelde. Dit maakte het gemakkelijker om de Customer Journey in te vullen. Daarnaast heb ik voor het eerst gewerkt aan een Requirements List, wat hielp bij het gestructureerd werken en prioriteiten stellen. Dit proces werd in teamverband uitgevoerd en resulteerde in een overzichtelijk schema van de behoeften en verwachtingen van coaches voor het vernieuwde ontwerp.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Iteratie 2 - Ideate
Doel
Het doel van de Ideate-fase is om creatieve oplossingen te genereren voor de herontwikkeling van het groeiplatform. Op een visuele wijze zichtbaar maken.
Aanpak
Ondanks de tijdsdruk werden prioriteiten gesteld en keuzes gemaakt op basis van de behoeften en mogelijkheden van de groep. Experts werden uitgenodigd om onze dagplanning te beoordelen en suggesties te geven, waaronder de suggestie om over te stappen van de crazy-8 methode naar schetsen om gerichter te blijven in de ideegeneratie. Hier waren wij het mee eens en hebben gekozen voor schetsen aangezien we al enorm veel ideeën met de crazy-8 hebben opgedaan. Meer hebben we niet nodig.
Elk groepslid kiest een onderdeel uit de requirements list om te schetsen, waarna dot-voting wordt toegepast om de sterkste ideeën te selecteren voor het prototype.
Daarnaast gaan we een techniek genaamd shavven toepassen op de top 3 waarbij we gaan zoeken naar verbeteringen binnen het ontwerp.
Uitvoering
De groep verdeelde zich over de requirements list en creëerde individueel schetsen, waarbij ikzelf een schets maakte die bij de top 3 sterke ideeën behoorde. Mijn keuze was gebaseerd op mijn vermogen om empathisch te zijn en gestructureerde overzichten te creëren, wat vaak werd genoemd als een belangrijk aspect voor het platform in de interviews. Samenwerking met een groepslid resulteerde in het combineren van ideeën, zoals een gamification concept gekoppeld aan doelen en beloningen. Hier gaan wij een prototype voor ontwikkelen.
Resultaat
Ondanks de tijdsdruk en beperkte middelen slaagde de groep erin om creatieve ideeën te genereren en keuzes te maken die leidden tot een prototype dat gericht was op de behoeften van de gebruikers.
Persoonlijke bijdrage:
Schetsen met een doel; gericht op structuur en overzicht dat voor mij persoonlijk belangrijk is maar ook voor de gebruikers blijkt uit interviews. Toepasselijk onderwerp voor mij om voor te ontwerpen aangezien ik me goed kan inleven in de gebruiker. Daarnaast een vorm van ''dot-voting'' in Figma toegepast met stickers waarbij een top 3 bepaald wordt.
(zie afbeelding hieronder)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Iteratie 2 - Prototyping
Doel
Het doel van de Prototype-fase is om iteratie 2 een digitaal mid-fidelity prototype van het groeiplatform te ontwikkelen op basis van eerdere schetsen. Mijn focus ligt op het doelenoverzicht en het beloningssysteem samen met een groepslid.
Aanpak
Samen met een groepslid ga ik werken aan het digitaliseren van de schetsen en het vormgeven van het doelen- en beloningssysteem. Voorafgaand aan de bijeenkomst worden ideeën en veranderingen besproken en gepland. Er worden onderzoeksvragen opgesteld om gericht te werk te gaan, en besloten werd om te beginnen met een mid-fidelity prototype in Figma, gezien de fase van het project waar we ons in bevinden en de behoefte aan flexibiliteit voor toekomstige veranderingen in de laatste iteratie.
Uitvoering
Mijn persoonlijke bijdrage omvatte het voorstellen van een mid-fidelity prototype maken en het opstellen van schermen die voor- en na het doelenoverzicht zouden moeten komen. Met mijn groepslid paste ik de shavven techniek toe om gestructureerd veranderingen door te voeren aan ons idee. We ontwikkelden een nieuwe inspiration wall om ons voor te bereiden op de digitale uitwerking en stelden gebruikerstaken op die aansloten op de schermen voor een betere gebruikerservaring tijdens de volgende testfase.
Resultaat
Een profielpagina + doelenoverzicht dat zich houdt aan de volgende pijlers: overzichtelijk, ondersteunend, gebruiksvriendelijk en motiverend. Het is een minimalistisch ontwerp dat makkelijk te gebruiken hoort te zijn. Beloningssysteem is een gamification onderdeel die de coach en coachee's zal motiveren om doelen te behalen in ruil voor beloning.
Persoonlijke bijdrage:
Mijn grootste uitdaging was het digitaal maken van het prototype met behulp van Figma, waarbij ik een profielpagina voor de coachee's ontwierp, een (sub)doelenoverzicht gemaakt heb en meegedacht heb aan het beloningssysteem. Hoewel het prototype nog niet voldeed aan mijn verwachtingen wat betreft digitaal ontwerp, was het eenvoudig en overzichtelijk, wat gunstig was voor de gebruikerservaring. De kleur ontbrak nog, waardoor het ontwerp nog wat saai oogde, maar de intentie was om het eenvoudig en functioneel te houden. In Iteratie 3 zal het Mid-Fidelity naar een High-Fidelity worden gebracht waarbij kleur en typografie een grotere rol zullen spelen in het eindproduct.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Iteratie 2 - Test
Doel
Feedback verzamelen tijdens het testen van ons mid-fidelity prototype op echte gebruikers van GrowPad. Vervolgens is het doel om de opnames van deze tests te analyseren op de gebruikerservaring, uitspraken van gebruikers en de ontvangen feedback tijdens de gebruikerstests. Deze analyses willen we uitvoeren om voor te bereiden op de laatste iteratie en het verfijnen van het prototype.
(Testen met gebruikers/doelgroep. Zodat we het prototype kunnen evalueren met de gebruikers en de inzichten mee kunnen nemen in de volgende iteratie. Om het concept doelgerichter en passender te maken.)
Aanpak
Er zijn 2 verschillende momenten gepland waarin we met gebruikers gaan testen. 1 op locatie met een coach en 1 via Teams met een coach. Daarnaast het opstellen van gebruikerstaken die we willen testen voor het prototype. Zo kunnen we eventuele errors opsporen door de gebruiker zijn gang te laten gaan. Als laatst gaan we gezamenlijk de opnames terugkijken en analyseren. Via Figma gaan we per persoon aantekeningen maken. Deze analyse zal zich richten op gedrag van de gebruiker, gedachtengang en feedback.
Uitvoering
Gezamenlijk als groep zijn we het Usability Lab aan de HAN in gedoken om een eerste test met ons vernieuwde prototype af te nemen. 1 groepslid heeft de test geleid terwijl de anderen in een andere ruimte zaten mee te kijken en luisteren. De uitvoering van de test ging goed en hier zijn veel resultaten uitgekomen die ik later toelicht.
Test 2 met de GrowPad Coach via Teams ging over het algemeen heel goed en is ontzettend waardevol geweest voor ons deze fase. We hebben bepaalde inzichten opgedaan die cruciaal zijn voor ons om mee te nemen in de laatste iteratie. Tijdens het testen waren er een aantal moeilijkheden omdat het op afstand was en de coach gebruikte een iPad waardoor sommige functies in ons prototype niet werkte zoals ze hoorde te werken.
Over het algemeen waren het erg waardevolle tests die veel toegevoegde waarde hebben voor de komende iteratie.
Resultaat
Een Empathy map met inzichten die wij op basis van analyses hebben kunnen concluderen. Hierin hebben we prioriteit gehangen aan de inzichten om in iteratie 3 mee te nemen in het High-Fidelity Prototype.
Persoonlijke bijdrage:
Analyseren van de gebruikerstesten om nieuwe inzichten op te doen. Op deze inzichten in de laatste iteratie uitpluizen en laatste aanpassingen doen om een High-Fidelity prototype te maken.
''Bijeenkomst Prototyping Fase, Iteratie 2''
---------------------------------------------Einde Iteratie 2---------------------------------------------
Reflectie (Gibbs)
1. Beschrijving
Tijdens de tweede iteratie van ons project voor de GrowPad App hebben we opnieuw de fasen Empathize, Define, Ideate, Prototype en Test doorlopen. Het doel was om een dieper begrip te krijgen van de behoeften en pijnpunten van coaches die de GrowPad app gebruiken. We gebruikten design pattern research en gebruikersinterviews om inzichten te verzamelen. De verzamelde inzichten werden vertaald naar een Customer Journey en een Requirements List. In de Ideate fase hebben we creatieve oplossingen gegenereerd en geschetst. Vervolgens ontwikkelden we een mid-fidelity prototype en voerden gebruikerstests uit om feedback te verzamelen.
2. Gevoelens
Tijdens deze iteratie voelde ik me meer zelfverzekerd dan in de eerste iteratie, omdat ik meer ervaring had opgedaan en beter wist wat ik kon verwachten. Het opstellen en voorleggen van interview vragen aan GrowPad gaf me een gevoel van verantwoordelijkheid en voldoening. Bij het creëren van de Customer Journey en de Requirements List voelde ik me betrokken en gefocust. Tijdens de Ideate fase was ik enthousiast over de creatieve processen, hoewel de tijdsdruk soms stressvol was. Het ontwikkelen van het prototype in Figma was uitdagend, maar ik was trots op het resultaat. De gebruikerstests brachten gemengde gevoelens van opwinding en bezorgdheid, vooral vanwege technische moeilijkheden tijdens de test via Teams.
3. Evaluatie
De Empathize en Define fasen verliepen soepel en leverden waardevolle inzichten op. De gebruikersinterviews met coaches van GrowPad waren specifiek en relevant, wat resulteerde in een gedetailleerde Customer Journey en Requirements List. De Ideate fase was productief, ondanks de tijdsdruk, en leidde tot sterke ideeën die we konden uitwerken in het prototype. Het Prototyping proces verliep goed, maar de digitale uitwerking in Figma had nog ruimte voor verbetering. De gebruikerstests leverden belangrijke feedback op, hoewel technische problemen bij de test via Teams enkele obstakels veroorzaakten. Over het algemeen was de tweede iteratie succesvol en heeft het team grote stappen gezet in het project.
4. Analyse
De herhaalde design pattern research en specifieke gebruikersinterviews met GrowPad coaches waren cruciaal voor het verkrijgen van diepere inzichten. De gestructureerde aanpak van de Define fase, inclusief het opstellen van een Customer Journey en Requirements List, hielp ons om duidelijke prioriteiten te stellen. De keuze om over te stappen van de crazy-8 methode naar schetsen tijdens de Ideate fase was effectief, omdat we al veel ideeën hadden verzameld. Het Prototyping proces in Figma toonde aan dat we nog moeten werken aan onze digitale ontwerpvaardigheden, maar het minimalistische ontwerp was een goede basis. De gebruikerstests bevestigden het belang van een goed functionerend prototype en lieten zien waar verdere verbeteringen nodig zijn.
5. Conclusie
Een belangrijk leerpunt uit deze iteratie is het belang van specifieke en relevante gebruikersinterviews om diepere inzichten te verkrijgen. De gestructureerde aanpak in de Define fase was effectief en zorgde voor duidelijke prioriteiten. Het schetsen in plaats van de crazy-8 methode tijdens de Ideate fase was een goede keuze, gezien de tijdsdruk en de al verzamelde ideeën. Hoewel het Prototyping proces in Figma goed verliep, moeten we blijven werken aan onze digitale ontwerpvaardigheden om een nog professioneler prototype te maken. De gebruikerstests toonden aan dat technische problemen tijdens remote tests moeten worden aangepakt om effectieve feedback te verkrijgen.
6. Actieplan
In toekomstige iteraties zal ik ervoor zorgen dat we blijven focussen op specifieke en relevante gebruikersinterviews om diepere inzichten te verkrijgen. Ik zal blijven pleiten voor een gestructureerde aanpak in de Define fase om duidelijke prioriteiten te stellen. Tijdens de Ideate fase zal ik ervoor zorgen dat we flexibel blijven en kiezen voor de meest effectieve technieken, zoals schetsen wanneer dat nodig is. Ik zal blijven werken aan mijn digitale ontwerpvaardigheden in Figma om professionelere prototypes te maken. Voor de gebruikerstests zal ik ervoor zorgen dat technische problemen vroegtijdig worden geïdentificeerd en aangepakt, vooral bij remote tests, om effectieve feedback te verkrijgen. Daarnaast zal ik blijven bijdragen aan het analyseren van gebruikerstests om waardevolle inzichten te verzamelen voor de volgende iteraties.
Door deze aanpak te volgen, verwacht ik dat we in de volgende iteratie nog effectiever kunnen werken en een hoogwaardig High-Fidelity prototype kunnen ontwikkelen dat voldoet aan de behoeften en verwachtingen van de gebruikers.