Casus, projectgroep & eerste indruk

De inhoud op deze pagina is gericht op de opdrachtgever, de casus, een eerste indruk en mijn persoonlijke leerdoelen.

Over de opdrachtgever

De Uitvoeringsbrigade is een organisatie die mensen helpt waar het maatschappelijk gezien niet goed mee gaat. De afstand tussen de maatschappij en deze groep mensen wordt steeds groter. Maar dit is een overbrugbare kloof. Als mensen meer grip krijgen op hun leven verminderen we maatschappelijke kosten, creëren we nieuwe maatschappelijke waarde en voorkomen we persoonlijke drama’s. De uitvoeringsbrigade heeft hiervoor het Growpad-platform ontwikkeld (www.growpad.nl). 

Dit platform biedt structuur & overzicht die helpt om in actie te komen en vast te houden aan het opgestelde plan. Een plan bestaat uit één of meerdere thema’s waarop een groeibehoefte is. Binnen deze thema’s worden vervolgens doelen, subdoelen en acties geselecteerd die de persoon in kwestie helpen om er weer bovenop te komen. Er zijn 3 gebruikers van GrowPad: het gezin, de coach (hulpverlener of vrijwilliger), de organisatie (een manager, beleidsmaker of bestuurder). 
Casus

Binnen deze opdracht focussen we op de tweede groep: 
De coach.

De opdracht omvat het herontwerpen en ontwikkelen van het platform met de volgende pijlers in gedachten: 

Motiverend 
de coach hoort zich gefaciliteerd te voelen door GrowPad en heeft ‘zin’ om met dit platform te werken. De coach is vaak bezig met de ander, en minder met zichzelf (soms te bescheiden en niet bezig expliciet te maken wat toegevoegde waarde is, waardoor organisatie en samenwerking hun rol niet altijd op waarde schatten). Het helpt als de coach met GrowPad kan laten zien welke impact haar/zijn werk heeft en daarmee hun werk ook kunnen verantwoorden in brede zin naar de organisatie toe (dus welk verschil heb ik gemaakt) .

Ondersteunend 
GrowPad is ondersteunend voor de realtime interactie tussen coach en inwoner. Het is een hulpmiddel binnen de coaching, en vervangt de factor mens nooit. Door te werken aan groei bij de inwoner, zou automatisch ook de toegevoegde waarde en verantwoording van hun eigen werk in beeld gebracht kunnen worden. 

Overzichtelijk 
de coach kan gemakkelijk zien hoe het met de gezinnen gaat, hoe hun groei ervoor staat. Maar het maakt de coach ook bewust van van haar/zijn eigen bijdrage aan dit groeiproces en kan dit vanuit het overzicht gemakkelijk onderbouwen naar de organisatie toe (verantwoording) .

Gebruiksvriendelijk en toegankelijk 
de coach heeft continu te maken met schaarste in tijd en heeft vaak een negatieve ervaring met registratiesystemen vanuit hun organisatie. Hierdoor is registratie een ‘moetje’ geworden, maar als het echt kan bijdragen aan de effectiviteit van hun werk met de inwoner en in de samenwerking, dan kan dat gemakkelijk omgedraaid worden.
Nieuwe start, eerste indruk en leerdoelen
Nieuwe opdracht en een nieuw team, het ontwerppracticum (OP) kan officieel weer van start en ik heb er veel zin in! Na het vorige OP ben ik zelf toch wel toe aan een nieuwe opdracht. Ons team is samengesteld op basis van karakteristieken, persoonlijkheden en op de resultaten vanuit het voorgaande ontwerp practicum.  

Om een sterke start te maken en elkaars rol binnen het team wat beter te begrijpen hebben we ervoor gekozen om individueel de 16 persoonlijkheden test in te vullen. Vanuit de inzichten die we ieder individueel hieruit opgedaan hebben, is ons Team Canvas tot stand gekomen. 
Voor mij persoonlijk was dit een start met gemengde gevoelens. Ik merk dat de overhand in de groep wat aan de extraverte kant is in tegenstelling tot mijn persoonlijkheid.  Het is een groep waarin veel te leren valt, om aan deel te nemen en uit mijn schulp te komen maar tegelijkertijd hou ik niet van chaos en drukte om mij heen. Mijn gedachten zijn op het moment dat ik wellicht de persoon ben om rust in de groep te brengen en dit op chaotische momenten moet toepassen. Tegelijkertijd vertel ik mezelf ook dat het een leerpunt is om wellicht niet zo vast te houden aan bepaalde rustige settingen maar gewoon met de flow mee te gaan en niet vasthouden aan de structuur. Ik ben vrij serieus ingesteld wanneer het op groepsprojecten aan komt en dat kan mij tegenhouden om los te komen in een groep wanneer mijn partners niet dezelfde mindset delen. 

Voor mij zijn hier eventueel 2 leerdoelen uit te halen. 

1. Signaleren om te herpakken en structuur op bepaalde momenten loslaten en genieten van het proces. 

2.Mijn persoonlijke doel is om meer bekend te raken met digitale ontwerpen maken en hierin te ontwikkelen als ontwerper. Figma is bijvoorbeeld software die ik graag zou willen beheersen.  

You may also like

Back to Top